9 Ocak 2011 Pazar

Annemin Aşuresi


Yılın ilk güzeli mutfaklarımızın geleneksel ve anlamlı tatlısı aşure.. Aslında aşureyi yeni yıla girmeden önceki gün yaptık ama ancak yayınlayabiliyorum :) Annemin aşuresi, anneannemin aşure kazanında onun tahta kaşığıyla, onu sevgiyle anarak pişirildi.. Birçok kişi bilir aslında aşure tarifini ama ben annemin tarifini de bilgilenmek isteyenler için ekliyorum.
Malzemeler
1kg aşurelik buğday
2 kg toz şeker
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kayısı (minik minik doğranmış)
2 su bardağı süt
8-10 adet karanfil
Portakal kabuğu rendesi (1/2 portakal)
1 küçük şişe gülsuyu
Üzerini süslemek için
kavrulmuş susam
ceviz
kuş üzümü
kavrulmuş yer fıstığı
nar taneleri
tarçın

Herkesin bildiği gibi aşure elinizdeki malzemelerle daha da zenginleşebilir:) Annoşumla birlikte biz bu malzemeleri kullandık. Fasulye ve nohut birgün önceden diriliğinin gitmesi için biraz haşlandı, buğday sıcak suda birkaç kez bekletilip süzüldü ve sıcak suda sabaha kadar bekltildi. Sabah aşure kazanında buğday üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su eklenerek kaynatılmaya başlandı. Kaynamaya başladıktan sonra şekeri eklendi. Tabi aşure tamamen pişene kadar ara ara karıştırıldı. Şeker eridikten sonra nohut, fasulye, kayısılar eklendi. Daha sonra süt ve gülsuyu eklendi. Koku vermesi için karanfil taneleri ve portakal kabuğu parçaları eklendi. Kıvamı koyulaşınca ateş söndürüldü ve biraz dinlendirilip kaselere dolduruldu. Üzerleri süsleme malzemeleri ile bir güzel süslendi:) vee komşulara dağıtıldı.. hmmm enfes, bir kase olsa da yesem şimdi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder